top of page

Hayatın Anlamı 2

Güncelleme tarihi: 14 Kas 2020

İlk yazıda hayatın neden bazı insanlar için anlamsız olduğunu tespit etmiş ama bir çözüm önermemiştim. Bu yazı da biraz da neler yapabiliriz ona bakayım istedim.


Çocukluğumuzu, gençliğimizi ve hatta yetişkinliğimizi bize dayatılmış şekilde harcadığımızı gördükten sonra kararlar almak gerekiyor. Kendini tanımadan neyi sevip neyi sevmediğini bilmeden yaşamış olabiliriz. Ne yapalım? İki seçenek var ya şikayet ederek yaşamaya devam edeceğiz yada beğenmediğimiz durumu değiştireceğiz. Bunun belli bir yaştan sonra yapılmasının ne kadar zor olduğunun yaşayan kanıtıyım.


Neler yapmaktan dahi zevk aldığını bilmeden yaşamak ne kadar sık olur bilemiyorum. Benim gibi insanların çok olduğunu düşünüyorum. Bizler yani Türkiye'de yaşayan insanlar doğru yetiştirilmiyoruz. Bunu net bir şekilde söyleyebiliyorum çünkü hayatım boyunca kendisini sevmeyen, insanlarla ilişki kurmakta zorlanan o kadar çok insan tanıdım ki bir görüş oluşturmak zor olmadı.


Engin Geçtan'ın İnsan Olmak kitabını hararetle tavsiye ediyorum. O kitapla ilgili bir yazı dizisine başladım. Nasıl bu hale geldiğimizi çok iyi anlatıyor. İlk yazımda bahsetmiştim. Çok şey bilince bunlar insanda bir süre sonra sentezleniyor., mayalanıyor. Mesela "hayatın anlamı" ile ilgili bir yazı yazma cesaretini gösterebiliyor insan. Bunu 20'li hatta 30'lu yaşlarımda yapamazdım. Her neyse yine kendimi yazıyorum. Ne kadar sıkıntılı. (Kendimi ifade etme konusundaki açlığımı görmemi sağlıyor bu, ama hedeften sapıyorum ve sanırım biraz da antipatik oluyor)


Tamam, yanlış yetiştirildik ve şu anda tutkularımızı bilmiyoruz, neyi sevip neyi sevmediğimizden emin değiliz. Ne yapalım? Aslında bunu keşfetmek yolun yarısı. Eğer yeterince cesursanız konfor alanınızdan çıkacaksanız. Kendinizi tanımak zor bir iş. Aşmanız gereken çok kalkan var, önyargılar var, alışkanlıklar var ama iki ihtimal olduğunu unutmamak gerekiyor ya anlamsız bir hayat sürmeye devam edeceksin yada sevdiğin şeyi bulmak için emek harcayacaksın.


Tutkusunu Bulamayan Kişi adlı yazı serimde tutkusunu bulmak ne demek, insan neden tutkusunu bulamaz anlatmaya çalışıyorum. İnsanın kendisini tanıması için ne yapması gerekir? Bu belki de en zor ama en yapılması gereken şey.


bottom of page