top of page

İnsan Tanımınız Nedir?

Güncelleme tarihi: 19 Kas 2020

İnsan olarak kendinize bir yatırım yapıyorsunuz ama sonra bir sorun çıkıyor ortaya. Siz geliştikçe yalnızlaşıyorsunuz. Hatta çevrenizde eskiden katlanabildiğiniz insanlara katlanamaz hale geliyorsunuz. Sizce neden böyle oluyor?


Sizin gelişmeniz yetmiyor aynı zamanda çevrenizde de gelişmiş insanlar olmalı. Belki de yapabileceğiniz en akıllıca şey sizin gibi insanları bulabilecek sosyal ortamları kovalamak olmalı. İnsan olmaktan ne anladığınız çok önemli. Ben insan olmayı bir şekilde tarif ederken bir başkası bambaşka şekilde tarif edebiliyor. Bu siteyi kurmamı tetikleyen his buydu. Ben insan olmanın öğrenmek olduğunu düşünen bir kişiyim. Öğrenmek ana amaç. O zaman ne oluyor? Doluyorsun. Öğrenmek çok zevkli ama yorucu da. Kafan doldukca sen farkına varmadan oradan, buradan bilgiler beyninde sentezleniyor. Bir ürün ortaya çıkıyor. Belki de sadece sana ait bir ürün. Bu yeni bir bilgi değil. Belki yeni bir bakış açısı, yeni bir yorum, yeni bir fikir. Bu da bir şey.



İnsanlar Birbirinden Çok Farklı Size Benzeyeni Bulmak Güç

İnsan olmanın tanımı size göre nedir? Birisi diyebilir ki, insan sevişen canlıdır. O zaman hayatı ona göre yaşayacak o kişi. Diğeri de der ki insan Yemek yiyen canlıdır, diğeri insan sosyalleşen canlıdır, diğeri insan gezen canlıdır. Örnekleri basit tutuyorum ki anlaşılsın. İnsanı ne olarak görüyorsunuz? Siz de "O"sunuz. Herkes sizin gibi görmüyor. Bırakın herkes kendi yolunu çizsin ama şunu bilin. İnsan tanımı sizinle aynı olmayanla işiniz yok. Kaçın öyle kişilerden. Zamanınız aynı olmasa bile yani hayat tecrübesi yaşınız aynı olmasa bile insan tanımınız benzerse o kişi sizin için doğru kişi. İster gönül ilişkilerinde, ister normal arkadaşlık ilişkilerinde fark etmez. Kendinize, sizinle aynı insan tanımını yapan insanları bulun.


O kadar da kolay değil bu. Önce siz kendiniz felsefi olarak bir yatırım yapmış olmalısınız kendinize. (Bu arada bu satırları okuyan kişilerin daha seçkin olduklarını düşünerek devam ediyorum. Tek derdi, yemek, içmek, sevişmek olan insanlardan olmadığınızı düşünerek.) Sonra da benzer bir yatırımı yapmış insanları keşfetmelisiniz.


Sorun kendinize: insan nedir? İnsan olmak demek ne anlama gelmektedir? İnsanın dünyadaki diğer canlılara göre farkı nedir? Gerçekten farklı mıdır? İnsan çok özel bir canlı mı? Yoksa dünyada yaşayan herhangi bir canlıdan bir farkımız yok mu? İnsanı insan yapan nedir? Bir insan fikriniz olmalı. Sonra karşınızdakilere sorun. Sizce insan nedir deyin. İnsanı insan yapan nedir diyin. Sizinle cevabı ne oranda uyuşuyor. Benzerse devam edin. Değilse farklı olması oranıyla aynı şiddetle uzaklaşın.

İnsanı insan yapan nedir? İnsanı diğer canlılardan ayıran nedir?
İnsan Nedir?


bottom of page