top of page

Bir Kitap: Tarikatların Zihin Kontrolüyle mücadele

Bir süredir, hem de uzunca bir süredir ülkemizdeki insanların neden böyle olduklarını hakkında kafa yoruyorum. Hatta sırf bu sebeple (tabi ki tek sebebi bu değil ama ağırlıklı sebebi bu) Sosyoloji Bölümünde okumaya ve kafama takılan bu sorulara cevap bulmak için kendimi yetiştirmeye karar verdim.


Konunun Modernite, modernleşme boyutunu bir kenara koyuyorum. İnsanlarımızın otorite karşısındaki tutumlarını Erich Fromm'un çok şey öğrendiğim kitabından zaten keşfetmiştim. Aslında çok da uzun uzun düşünecek bir şey yoktu ortada. Yani bizim toplumumuz geleneksel bir cemaat toplumuna uygun olarak örfi, ananevi şekilde yaşamayı tercih ediyor. Otorite figürü olarak karizmatik lidere ihtiyaç duyuyorlardı. Bu konu bir yönüyle Modernite tartışmasına da bağlanıyordu. Bütün bunları kafamda yüzdürürken bir anda beyin yıkama konusu aklıma geldi.


Beyin yıkama ile içinde bulunduğumuz durum arasında acaba bir bağlantı var mıydı? Hemen bu konu ile ilgili google üzerinden arama yaptım ama her zaman ki gibi Türkçe kaynak bulamadım. İngilizce yaptığım aramalar sonucunda bir yerler ulaşabildim.


Neden beyin yıkama konusunu inceleme ihtiyacı hissettim? Çünkü dayatılan hayatlar yaşadığımızı, kendimiz olamadığımızı, bize ne empoze edilirse onu yaşadığımızı söylüyoruz. Kendimizi gerçekleştirmek, birey olmak gerektiğini söylüyoruz. Özerk, özgür,, hür insan olmanın öneminden bahsediyoruz. Neden yada nasıl oluyor da bir şekilde kendimiz olamıyoruz? Nasıl yada neden kendimize ait hayatları yaşamak yerine bize dayatılanı gerçek diye kabul ediyoruz? Bunun hayatımızdaki en mükemmel örneği inançlarımız. Bizler hangi dine mensup olan ülkelerde, ailelerde dünyaya gelirsek o dine inanıyoruz. Çok açık ki çocukluktan beri beyin yıkamaya maruz kalan bireylerin kendi kararlarını almış olmaları mümkün değil.


Sadece bu değil, siyasi konularda da beynimiz yıkanıyor. Ailemiz hangi siyasi düşünceye sahipse bizler de o şekilde düşünüyoruz ve bunun kendi kararımız olduğu yanılsaması ile yaşıyoruz.


Bütün bunlar kafamda yüzen düşüncelerin bir dala tutunmasına yol açtı ve bu dal beyin yıkama konusu şeklinde bir kara parçasının kıyılarına vurdu.


Combatting cult mind control / Tarikatların zihin kontrolüyle mücadele   Steven Hassan
Tarikatların Zihin Kontrolüyle Mücadele

İnternet üzerinden yaptığım araştırmalar beni bir kitaba ulaştırdı. Maalesef çevirisi yoktu ve ben de önemli bulduğum kısımları çevirmeye karar verdim. Bence bu kitapta geçen şeyler dilimizde de olmalı. İnsanlar neyi, neden yaşadıklarını bilmeli.


Belki tam olarak benim kafamdaki şeyin birebir karşılığı değil bu kitap ama insanları anlamak ve neyi neden yaptıklarını görmek açısından çok önemli bilgiler var.


Yazar bir psikolog, kendisi de bir zaman bu çeşit bir tarikatın içine girmiş ve bire bir yaşamış. Tarikattan kendisini kurtardıktan sonra eğitim almış ve insanların zihninin nasıl kontrol edildiği ile ilgili araştırmalar yapmış.


Bu giriş yazısını takiben alıntılar eşliğinde kitabı tanıtmaya ve yeri geldiğinde fikirlerimi yazmaya çalışacağım. İnsanın nasıl olup da birisinin ayakkabısını yalamaya gönüllü olabildiğini belki daha iyi anlayabiliriz.



bottom of page