top of page

Pierre Bourdieu Toplumsal Konumlar ve Yaşam Stilleri Uzamı Grafikleri Üzerine

Pierre Bourdieu Ayrım Kitabı Sayfa 194 ve 195 Grafikler


Bu grafiklerde Bourdieu ekonomik sermaye, kültürel sermaye, sosyal sermaye ve sembolik sermayenin toplumda nasıl etkilerde bulunduğunu gösteriyor. Grafiklerde küçük tablolar var. Bu tablolarda halk sınıfları beyaz, orta sınıflar gri ve üst sınıflar siyah renkli gösterilmiş.

Grafiğin üst kısmı ekonomik sermayesi yüksek olanları gösteriyor yani burada halk sınıfları en az orta ve üst sınıflar daha çok. Örnek olarak bu grubun resim koleksiyonu, antikacı, golf vb şeylerle ilgili oldukları gözüküyor (doğal olarak).

Grafiğin sol tarafında parası az kültürü çok olanlar var. (kitapta bu kısım ters olarak yazılmıştı ben buraya dikkat çekebilmek için o kısmı düzelttim ve kırmızı olarak dikkat çekmeye çalıştım. İngilizcesini de en alta alıyorum) Bu kısma örnek olarak sanat üreticilerini vermiş, mesela biraz daha ekonomisi iyi ve kültürü iyi olana üniversite hocalarını yazmış. Burada nüfus dağılımı orta sınıf yüksek diğer ikisi hemen hemen aynı gibi.


Grafiğin sağ tarafı Parası çok kültürü az olanlar. Ticaretle uğraşanlar burada ve simgesel olarak lüks arabalar en sağda gözüküyor. Nüfus dağılımı neredeyse eşit gibi. Yani toplumun üst/orta/halk olarak sınıflaması parası olan ama kültürü olmayan gibi duruyor.


Grafiğin üstünde üst sınıf en fazla halk sınıfı en azdı. Grafiğin altında ise erkeklerde halk sınıfı en fazla kadınlarda ise eşit dağılım var. (ilginç) Yüksek eğitim başı notunu görüyorum orada. Yani parası da kültürü de orta seviyede olanların durumu burada.


Toplumsal Konumlar Uzamı

İkinci grafik parası az olanlar en altta. İlkinde en çok parası olanlar en üstte idi. Grafiğin üstünde Orta Düzey Ticari İşler yazıyor. İkinci grafikte üst sınıf her bölgede en az. Grafiğin üst kısmında halk sınıfı ile orta sınıf hemen hemen eşitken grafiğin altında neredeyse sadece halk sınıfı var. Eğitim seviyesi düşüyor, çocuk sayısı artıyor vs.



Grafiklerde o kadar çok bilgi var ki. Neredeyse iki sayfa üzerinden bir kitap yazılabilir. Keşke bu grafiğin aynısı Türkiye için de yapılmış olsa. Belki vardır ama ben göremedim.


Bu küçük bir not şeklinde olan yazının kaynağı :

Pierre BOURDIEU

Ayrım / Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi

La Distinction / Critique sociale dujugement

Çevirenler: Derya Fırat Şannan, Ayşe Günce Berkkur





bottom of page