top of page

Az Zamanda Çok Şey Öğrenmenin Yolunu Keşfettim

Sosyoloji okumaya karar verdim, bölüme kaydımı yaptırdım, Kitaplarım geldi ve okumaya başladım. Fakat bir sorun var. Zamanım az çünkü çalışıyorum. Günümün 10-11 saati dışarıda geçiyor. Bunun en az 1 saati de yollarda. Bir şekilde yolda geçen zamanımı değerlendirmeliyim diye düşündüm.


Bu olumsuz durumu olumlu hale getirmenin bir yolunu bulmam gerekiyordu. İnternet üzerinde olan bir çok bilgiyi mp3 formatına çevirmem gerekiyordu ki bu sayede normalde boşa geçecek zamanımı faydalı bir hale getirebileyim.


Anadolu Üniversitesinin canlı ders kayıtları mevcuttu önce onları mp3 e çevirdim. Sonra youtube üzerinde farklı hocaların ders kayıtlarını buldum: Fırat Mollaer, Bahattin Akşit, Yaşar Tonta ve Khan Akademi. Her biri kendi alanlarında uzman bu kişilerin derslerini kaydettim. Amacım biran önce daha önce aşina olmadığım isimler, kavramlar, dönemler hakkında bilgi edinmekti. Şunu iyi biliyordum ki ilk anda anlayamacağım kadar karmaşık gelen bu konular sık tekrarlarla hatırlayabileceğim konular haline gelecekti.


Comte, Durheim, Weber, Marx, Pozitivizm, Çatışma Kuramı, Yapısalcılık, Sembolik Etkileşmcilik, Nitel, Nicel, Deney, Yorum, Kapitalizm, Spencer, Saint Simon, Sosyal Darwinizm, Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi, Aydınlanma.... Birçok kavram ve kişiyi daha önce duymuş olsam da yeni konular da çoktu. Asıl sıkıntı aynı anda bilgi bombardımanına tutulmak insanın kafasının karışmasına yol açıyordu.


Sadece Sosyoloji de değil bir yandan da Nüfus ve Toplum, Psikoloji, Sosyal Politika da devreye giriyordu.


Amacıma ulaştım, artık konuya hakim olabilmek için gerekli kavram, terim, kişilere aşina olduğumdan bir de sahip olduğum genel kültürden kaynaklı okuduğumu, dinlediğimi daha kolay anlayabiliyordum.


Yeterli sayıda mp3 formatlı ses kaydım olunca, saatlerce dinleyebilecek kaynağa sahip olmuştum. İşe gidip gelirken dinlemek için bir fırsat buluyordum. Hatta önceden yolda geçen zamanı kayıp zaman olarak görürken artık bu zamanı iple çeker hale bile gelmiştim,. Bir diğer yan faydası da şu oldu. Zayıflamaya yönelik her gün en az 1 saat yürüyordum, artık bu zamanlarda daha anlamlı geçer hale geliyordu. Hatta yürümek çoğu zaman bir eziyetken artık o zamanlar da keyifli zamanlar haline geliyordu.


İşte böyle. Kısıtlı zamanlarda bir şeyler öğrenmek için bir formül ürettim ve çok da işe yaradı. Tavsiye ederim. Şimdi kayıtlarım azaldı. Boş zamanlarımda youtube üzerinden kaynak arıyorum. Fırat Mollaer ve Bahattin Akşit'i tüketince ne yapacağım bilmiyorum. Eğer başkalarını da bulursam yazarım her halde.



bottom of page