top of page

Türk Olmak Neden Önemli, Önemli mi?

Bazılarının düşündüğünün aksine çok çok eski bir ırk değiliz. Hatta Türk diye kime diyeceğimiz bile çok net değil. 2000 yıl öncesine kadar giden kanıtlar var. Türkler buradaymış diyebileceğimiz deliller ancak oraya kadar varıyor.


Ne önemi var? 20 bin yıllık kanıtlar bulsak ne olur 5 bin yıllık kanıtlar bulsak ne olur? Daha eski kanıt bulunca daha mı Türk oluyoruz? Tam bir gelişmemiş insan kafası/zihniyeti. 2000 yıl öncesinde yaşamış olan bir grup insanın torunuyuz, amenna. Şu anda dünyada olduğumuza göre bir yerlerde, bir zamanlar yaşamış olan bazı insanlar bizim atalarımız. İyi de bu insanlar ister Türk olsun, ister Kürt olsun ister Hırvat olsun bundan banane, bundan sanane, bundan kime ne? Gerçekten ne tür bir onur ve gurur vesilesi yapabiliriz geçmişimizi.


Diyelim Türksün ve ataların 8000 yıl önce yaşamış bunu da öğrendin. 8000 yıl demek yaklaşık 400 kuşak öncesi demek. bundan 400 kuşak önceki dedenin bir bebek katili olduğunu öğrensen ne hissedersin? Yada 378 kuşak önceki anneannen diyelim ki akıl hastası ve bütün çocuklarını öldürmüş ve bir tek senin annen hayatta kalabilmiş olsa ne hissedersin? Yada bundan 352 kuşak önceki deden pedofili ise ne anlama gelir? Hepsi de Türk olsun, hepsi Muhteşem bir Türk gibi yaşamış olsun. Ne anlamı var?


Diyelim genetik test yaptırdın ve Ermeni olduğunu öğrendin bu senin değerini mi azaltır, seni yüceltir mi? Ne anlamı var? Sen birey olarak nesin bana onu söyle. Yok Türkmüş, Ermeniymiş, Fransızmış ne anlamı var? Aynen dinde olduğu gibi illa kendini bir grubun içinde güvende mi hissetmek istiyorsun al sana grup: İNSAN. Yetmiyor mu insan olmak? Daha ne istiyorsun? Bundan 2000 yıl önce yaşamış bir grup insanın torunu olmanın sana ne gibi bir faydası (onuru) var? Bu ne tür bir cehalet? Sana öğretilmiş hatta dayatılmış bu kafa yapısını neden reddetmiyorsun? "Yemişim Türkünü, Kürdünü, Arabını ben insanım" niye diyemiyorsun?


Gerçekten bir düşünsene kendini Türk olarak hissetmenin sana ne faydası var? Diyelim doğduktan 1 ay sonra anne banan ölseydi ve seni evlatlık olarak bir Yunan büyütseydi ve sana bu söylenmeseydi kendini dört dörtlük bir Yunan gibi hissederek büyüseydin seninle ilgili ne değişirdi? Daha mı üstün olurdun, daha mı zayıf olurdun? Ne olurdun? Bir düşün... yine sen olurdun... o kadar.


Türklüğünü bırak 5 kuşak önceki deden kimdi onu bile bilmiyorsun yada 10 kuşak önceki. İtiraf et bilmiyorsun, belki Rusya'dan göçmüş bir Rus adamla Rus kadının torunusun. Eğer böyleyse sen şimdi Türk müsün değil misin? Ne kadar saçma göremiyor musun?


Gelelim işin kültür boyutuna. Hasbelkader burada doğduk ve kendimize Türk dediğimiz bir ortamda büyüdük. Kültürel olarak bu iklimin insanıyız. Şu an sahip olduğumuz kültüre sahip olduğumuz için nasıl övünebiliriz? Benim kültürümün bir başka ülkenin kültüründen ne üstünlüğü var? Bunu öğrendik, bunu yaşıyoruz. Ne daha aşağıdayız ne de daha yukarıda. Ne düğünlerimiz bir Belçikalı'nınkinden daha kötü ne cenazelerimiz bir Alman'ınkinden daha kedersiz. Ne çocuklarımızı yetiştirirken daha ahlaksız yapmaya çalışıyoruz ne de komşumuz bizden yardım istediğinde ne halin varsa gör diyoruz. Ayrıca bunu Bulgarlar da yapmıyor, Portekizliler de yapmıyor. Üç aşağı beş yukarı her toplumun yaşadıkları problemleri çözmek için benzer yaklaşımları var. Kendini ne daha üstün görebilirsin ne de aşağı.


Son söz: bırakın bu dayatılmış bilgilerle yaşamayı. Azıcık sorgulayın. Ben neye inanıyorum, niye inanıyorum? Başka türlüsü olabilir mi? Bana öğretilen şeyler doğru olmayabilir mi? Türk olmak seni daha anlamlı yada anlamsız yapar mı? Bir dine sahip olman seni daha anlamlı yapar mı? Kendini daha değerli ve anlamlı bulman için sana dayatılan şeylere ihtiyacın yok. Kendin olarak değerini bul, keşfet, gör, anla ve sana zaman ve enerji kaybettiren şeylerin arkasından gitmeyi bırak.



İnsanın kendisini değerli hissetmesi için ırkın üstünlüğünü düşünmeye ihtiyacı yoktur.
İnsan İnsan Olduğu İçin Değerlidir



not: bütün bu yazdıklarım Türk olmayı gereğinden fazla önemseyen kişiler içindir. Bilimsel merakla geçmişi araştırıp eskiden ne olmuş, kim ne yapmış, neden yapmış konularını araştıranlara lafım yok.


not2: Tarih Obası Kanalında yayınlanan bir video altına yazdığım yorumun düzenlenmiş halidir.

bottom of page